Answers to top 10 questions related to Corona Vaccine and Vaccination

New Delhi. Now 2020 has reached its last week since the start of this year due to the Corona virus epidemic. The biggest good news that the world is now waiting for is the corona virus vaccine. In India, preparations are being made to run a big campaign of corona vaccine in the first phase, for which 300 million people have been selected. The central government can announce vaccination at any time. In such a situation, it becomes very important to know the answers to the top 10 questions related to the corona vaccine.

Corona vaccine will be given to 51 lakh people in Delhi, registration is on and SMS will come to them

Question 1: When is the corona vaccine likely to be available?

Answer: Probably the government can bring it by January and it will reach the private market by March.

Question 2: Do we all need to take it?

Answer: Yes, everyone should take it.

Question 3: Who will get the corona vaccine first?

Answer: It will be levied on priority basis. First of all, health workers, then frontline workers and paramedical staff including administrative officers, police, army, sweepers etc. will get first. After this people above 50 years of age and people with diseases like diabetes, blood pressure, transplant and chemotherapy will get it. And then there’s the healthy adult, the teen, the child, and last of all, the newborn.

Know when the first dose of corona vaccine will be administered in India, health minister gave information

Question 4: How will the vaccine be given?

Answer: The vaccine will be administered by doctors, dentists, nurses and trained aides through public and private centers.

Question 5: What is the required dose of vaccine and how long does it take?

Ans: Two doses are to be given at an interval of 21 days or 28 days depending on the vaccine used.

Question 6: What if I take only one dose?

Answer: A single dose will probably give you only partial protection of 60-80% and will not last long. For complete protection you should take two doses at the recommended intervals.

Question 7: What if I forget to take the second dose? Should I take the first one again?

Answer: Just take the second dose as soon as possible. There is no need to repeat the first dose.

Download CoWIN App like this and pre-register for Corona Vaccine

Question 8: Are both the doses the same?

Answer: In most vaccines the same dose is given twice. However, the Sputnik-V vaccine has both doses as separate vector viruses, so it will be labeled doses 1 and 2. At the same time, the first dose of the Oxford-AstraZeneca vaccine may come as a half-dose.

Question 9: Do you need to take it even if you have corona? After how many days of recovery should it be taken?

Answer: Yes. But he will be last on the priority list. You can let others take it, who probably need you more. You may need this earlier if you haven’t developed an antibody response.

Experts warning: Do not touch alcohol for two months after corona vaccine

Question 10: Can it be given to a person who has received plasma as a treatment for covid?

Answer: Donor plasma contains anti-Covid-19 antibodies and they can suppress the immune response to the vaccine. As such people who have recovered from COVID-19 may not need the vaccine in the early stages.

(Note: The above information is based on various reports, information issued by doctors and government from time to time.)

.

Leave a Comment